Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí fear na chómnaidhe i mBeal Átha an Gaorthaig fadó feirmeóir a b'eadh é, aon la amháin bhí sé ag dul go dtí aonach mághcromdha, agus nuair a bhí sé ag imtheacht dubhairt duine dos na páisti leis "bróga nuadh a thabhairt cuige ón t-Aonach", dubhairt beirt nó truir eile achu "bróga nuadh a thabhairt cúca féin leis."
    Bhí cat agus piscín sa chúinne agus do labhair an seana cat "bróga nuadh a thabhairt cuige leis," do bhí ana iongnadh air an fear agus ní raibh fhios aige cad a dhéanfadh sé, dubhairt sé "go dtabharfhadh sé na bróga cúcha," d'imtigh sé leis go mághcromdha.
    Do casadh Miníor air i Mághcromdha duine uasal a b'eadh Miníor a bhíodh alán gadhair agus cum aige, d'innis an fear a sceal do Mhíner "go raibh na leanbhai a rádh leis broga nuadh a thabhairt cucha ón t-Aonach," agus nuair a bhí sé ráidte ag gach duine acu, "dubharit an seana cat sa
    AT0113A: King of the Cats is Dead
    AT2412C: (The Cat Asks for Boots)