School: Newtownanner, Cluain Meala (roll number 1559)

Newtownanner Demesne, Co. Tipperary
Proinnsias Ó Corcoráin

1. Brigidh Ní Cróinín
    Baile Nua-AnFhobhrac
    Cluainmeala

Tá caisleán Tigh-Cinn Cor suidhte ar bhruac na Siúire i gConntae Phuirt Láirge. Do thóg muinntir Osborn é fadó. Bhíodar in-a gcomhnuidhe i gcaisleán Sléidhigh agus d'fágadar é agus cuadhear go dtí caisleán Tigh-Cinn Cor. Nuair a bhíodh tuille san abainn thagadh an t-uisce isteach ins an gcaisleán agus bhíod sé tais agus sin é an fáth gur fhágadar é.
    Tar-éis tamaill do cheannuig Tomás Osborn talamh i mBaile Nua AnFhobhrach ann. Ann san do thóg sé drocead treasna na Siúire mar bhíodh sé a dul ó Bhaile Nua AnFobrac go dtí a cuid talmhan i gConntae Puirt Láirge. Tugtar Drocheadh an Ridire Tomás ar an droichead agus tógadh é sa bhlían sé céud déag agus naochadh.
    Brigidh Ní Chróinín