School: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (roll number 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mayo
Liam Seóighe
The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 15_054

The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 15_054

1. (continued from previous page)
    Nuair a nightear na cosa cuirtear splannc san uisge agus deirtear "Tughaidh, Thugaidh" leis na sidheoga ar fhaithchíos go mbuailfeadh an tuisge na sidheoga. Déantaí bróga sa mbaile seo tráth acht níl aon bhróg dhá dhéanamh ann anois. Tá bróga bonn-adhmaid dhá gcaitheadh annseo fóa. 'Sé an ghréasuidhe a bhí ar an mbaile seo na Pádhraig Ó Dóláin.
  2. Ní'l acht aon ceardhcha amháin sa pharróíste seo agus is le Pádhraic Ó Stundúin an ceann sin. Bíonn carran mór sean iarrainn de gach saghas caithte i gcúinne taobh amuigh, iarsmaí na sgórtha blian a d'imthigh tart. Torann binn na gcasúr ó druim na h-inneóna go síorraidhe ag teacht
    Bríghid Ní Ging
    Mícheál Mac Ging