Scoil: Doire (uimhir rolla 16852)

An Doire, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Cathain

1. An Leas-mháthair.
    Bhí Righ agus bhánrioghan ann uair a bhí aon inghin amháin acha. Bhí an chíon acha ar an inghin seo, mhár nach raibh aca í. Ní ro-fhadha go bhfhúair an bhánrioghan bás annsin bhí an Rígh in a bháinthreabhach. Níor mhaith leis an rígh fanacht ró-fadha in-a bhainthreabhach. Is ghearr gur pós sé arísth. Banrioghan a pós sé agus bhí sise in-a bainthreabhach freisin, agus bhí áon inghin amhain aichi fréisin. Bhéan an mí-sláctúr a bhí inthi fhéin agus in-a h-inghin Bhéan an bhreagh a bhí sa gcheadh bhéan agus in-a h-inghin comh mháith.
    Léigh a leás-mháthair orthaí fhéin ar dhtús nach raibh ghráin ar bhith achi orthaí. Ach mo leán bhí! Bhí fhúath aichi in a chróidhe dhíth, agus bhí sí chúimhnú ar shéift eighin chun í a chur chun bháis. Bhí síse ann dhéas ar fadh agus bhí a h-inghin fhéin an-ghrádhna agus sin é an fháth a raibh sí ag íarraidh í a chur chun bháis. Aon obhair ar bhith a bhíodh le dhéanamh isé a cháiteadh é a dhéanam agus ní bhíodh a h-inghin fhéin ag dhéanamh thádha. Ní túgadh an leas-mhathair chéarth ar bith dhith. Ní tughadh sí dhith dhith ach dhroch beatha lé'n ithe agus ní chúireadh sí orthaí ach dhróch eadhaigh, agus ní shásochadh sin an leas-mathar ghan í a cur amhach faoí'n fhuacht ag obhair.
    Ní raibh fhíos ag an Righ go raib an leas-mháthair dh'á dhéanamh sin uirthí. La amháin chur an léas-mháthair amhach i a píocadh smhéara dhubha í. Bhí go leor snéachta
    AT0403: The Black and the White Bride
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes