Scoil: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. na Gaillimhe
R. S. Ó Conaill

Ar an leathanach seo

1. Fear ann láidir eile a bheadh Miceál Ó Caomhánach a mhair thart annseo freisin. Lá amháin bhí sé féin agus chúighear eile ag bearradh caoire istigh a stábla mór. San trátnóna do chuir síad an olann agus sach mór istigh san stábla. Tar éis cúpla lá eile chuaidh síad isteach leis an sach a tabhairt amach ach bhí an doras rí bheag agus ní raibh síad indon é tabhairt amach. Tharraingh Miceál Ó Comhánach an cúigear fear agus an sach mór agus na h-ursain amach an doras.
  2. Lá eile bhí Micheál O Caomhánach ag déanamh rud eicint le sac mine agus bhí túairim is 8 cead meadhchain ann agus bhí air é a iomchar cúple péirse. Chuir sé a dhá láimh thart air agus d'ardaigh sé mar cloch é agus d'iomchar sé é an fhaid is a bhí ag teastáil. Tá daoine ann anois agus níl siad i ndan ach leath chéad nó sé clocha d'árdú.
    Pádraigh Ó Dubhláine
    Braonán Ó Caomhánach