Scoil: Scoil Bhríge Naofa i gCor an Dola (An Cheathrú Bheag)

An Cheathrú Bheag Thuaidh, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Loideáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ag freastail air ag tabhairt tuighe agus scolb suas chuige. Thosocadh an tuigheadóir ag cur an tuighe i stráca timcheall dha troigh ar leithead. Tosocadh se ag cur an tuighe ag uachtar balla an tighe. Leagfadh sé an tuiigh 'na dornán ar an strácha. Shocróchadh sé bun an tuigh go deas le n-a lámh. Nuair a bheadh cúig nó sé dornán socruighthe ar leithead an stráca sáithreadh sé dhá scolb ar leithead an stráca agus dhéanfadh séa dhá bior de dhá scolb eile.
    Daingneochadh sé iad annsin le mailléad. Leanfadh sé leis annsin go dtéigheadh se go barr an tighe. Críochnóchadh sé na strácaí ar bharr an tighe le 'bobiní déanta de'n tuighe.
    Tosóchadh sé stráca eile annsin agus leanfan sé dhó ar an gcuma sin go dtí go mbeadh an teach críochnuighthe aige.
    Eibhlín Ní Shíoda
    Cor an Dola, Co. na Gaillimhe