Scoil: An Clochar, Uarán Mór

Órán Mór, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Ghreallaigh

Ar an leathanach seo

1. Tá tuar i n-aice le mo theach ar a dtugtar tuar Ros-Cam. Tá sé i n-acie an roilig. Cuireadh cóir ann(?) cúpla bliadhan ó shoin. Tá sé suidhte in n-aice na fairrge agus is féidir é d'feiscint go maith ó'n mbóthar mór.
    Tagann go leor daoine ann gach Samhradh agus i rith na bliadhna. Tá sé thuas ar bhárr cnuic. Bhí seipéal i n-aice leis uair amháin ach níl ach fothracha an t-seipéil ann anois.
    Nuair a bhí na daoine ag déanamh tuar seo fadó thárla go dtáinigh an "Chailleach Bhearach" thar an áit seo. Ar sise "Má bhíonn sibh ag obair níos fuide is gearr go sroicfidh sibh an spéir. Chuir sí draoidhteacht ortha annsin agus d'imthigh leithí. Ní raibh siad i ndon aon chloch eile a thógáil as sin amach. Tháinigh fearg mhór ortha agus rith duine acu i n-a diaidh. Bhí slat draoidheachta aige agus nuair a tháingh sé suas leithí thug sé buille de'n t-slait dí