School: Castlerock N.S. (roll number 13242)

Droim Mártain, Co. Shligigh
Frank Haran

arsa an t-Albanach.
    "Bhí mé leo aríamh, aríamh gur buaileadh sinn ag Baile na Muc" arsan fear déirce. "Thug na h-ireannaigh iarracht dul treasna na Sionnainne ach bhí gárdaí ar gach droichead gá gcosaint. Deirigh le cuid mhaith againn dul treasna ar sgítheóig a rinneamar as alsta. Bhí mé fhein agus beirt eile as lorus ag déanamh ár mbealach abhaile. Tháinig seachtmhar saighdiúirí amach rómhainn í sléibhte Clún a Chúl. Loisg síad round linn ach níor bhain síad cleite asainn. Loisg muide leobhtha annsin. Thuit fear. Bhíomar ag gábháil mar sin go dtí nach raibh fágtha ach fear an duine. D'ionntuigh an triúr thart annsin agus theicheadar."
    "Tá tú ag déanamh na fírinne" arsan t-Albanach "Bhí mise ar fhear aca." Bhí an sean-fhear ag téidheamh ar faitchíos go mbainfeadh se sásamh as anois ach níor bhain sé leis.
    Tomás Ó Cearbhall
    Leitir Brón, Co. Shligigh