Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_001

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_001

Seanchas i dtaobh na h-aimsire.
    Tá go léor comharthaí ag na sean daoine le fáisnéis a thubhairt ar an sórt aimsire a bhíonn le teacht.
    (a) Deirtear go bhfuil go leor ag an ngealaig le déanamh leis an aimsir. Tagann atrú ar an aimsir in-éadan gach ceathrú don ghealaigh. Ma bíonn droch aimsir ann lé tús gealaige nua is ionduil go mbeidh sé garbh go mbeidh ceathrú do'n gealaigh ann. Bíonn fáinne mór tímcheall na gealaighe go minic le báisreach agus lé droch uair. Nuair a bíonn sí leath-bháidhthe san aer bíonn báisreach air agus nuair a bíonn sí [caithre] ar a tón bíonn droch-aimsir air. (b) Nuair a bíonn an ghrian dearg ag dul faoi
    Nóra Ní Chonghaile