School: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mayo
Mícheál Ó Maoildeirg

Fir Leamha (Léime?)
    Ar an mbothar go Caislean an Bharraigh tá marc ar an áit a leim fear le capall nuair a bhí na Sasanaig in a dhiaidh aimsear an cogaidh 1798. Tá Leim an t-Sagairt taobh thuas de Manntrach. Bhí an t-athair Padraig Maol Eoin in a comhnuidhe thuas annsin fadó agus oidhche amháin duradh leis dul go duine eicínt a bhí ag fágháil bháis. Thog sé amach a chapall agus léim sé suas air. Bhí bealach fada le dul aige agus bhí deifir mór air. Léim an capall treasna na locha agus bhí an sagart in am ag an t-sean-bhean.
    Snámhaidhe Maith
    Ba é Domnall Ó Mairtin an snámhaidhe is fearr ar an mbaile seo fadó. Lá amháin chuaidh sé amach san abhainn agus bhain sé a chuid eadaig de amuigh san uisge, agus thug sé isteach in a bhéal iad. Nuair a bhiodh sé
    Caitlin Nic Suibhne
    Gaoth Sáile, Co. Mayo