School: Gleann Sál (roll number 12627)

Gleann Sál, Co. Mayo
P. Ó Ceithearnaigh

1. (no title) (continued)

Uair amháin bhí fear agus bean in a gcomhnaidhe i dteach beag leóbhta féin agus bhíodar an-bhocht.

(continued from previous page)
    a leigint as. “Leig as seo mé adubairt an diabhal agus tiubarfad seacht mblíadhna eile dhuith”. Núair a leig an fear as an gcataoir é d'imtigh sé leis ar ais go hifreann. Tháinigh sé ar ais airíst núair abhí na seacht mblíadna shúas agus dubhairt se leis a theacht leis. “Beir ar an ceap ord sin agus búail cupla buille ar an píosa iarrain sin”. Núair a rugh sé ar an ceap ord níor fheadh sé é a leigint amach go dtóghrothad an fear é. “Leig as seo mé adubhairt sé agus tiubarfaid mé seacht mblíadhna dhuith agus thugh. Núair abí na seacht mblíadna eile súas tháinigh an diabhal. “Tar a uaith anois” adubhairt an fear. Bhíodhar ag imhteacht leó nó go dtháinigheadar go dtí teach ósta agus dubhairt an fear go raibh an tart air agus nár raibh pinghinn airghid aige agus rinne an diabhal píosa airgid dó féin agus thógh an fear é agus chuir sé isteach ina sparán é agus choinnigh sé an é nó go dtháinigh sé abhaile agus dubhairt an diabal leis. “Ma leigeann tú as seo mé ní bhachfad leat go deo airíst” agus dimtigh sé leis agus níor bhach sé leis an fear níos mó. Úair amháin tá sé ráidte go raibh an fear ag imirt cardaí agus go dtáinigh bord agus fear amach roimhe agus bhíodar ag imhirt leó agus núair a dhearch an fear sios chonnaic sé gur cosaibh bó abhí ar an fear agus rith sé léna
    AT0330A: The Smith and the Devil (Death)