School: Dún Doire - Breandán Naomhtha

Duniry, Co. Galway
Míchéal Ó Conaill

1. Is iomdha pisreóig a bhainneas leis an gcat ach is agam a bhfuil siad go léir fíor, Nuair a béad druim a chait leis an teine sin comhartha baisteach, na báistighe. Dá mbéad tú amuigh san oidhche agus cat dubh ar an mbóthar romhat bhéad an mí-ádh indhán duit. Ní ceart an cat a thabhairt leat dá mbéad tú ag dul ó shean theac - go teach nua ais cua dath dubh no dath ban é. Is an-deachair cat a mharbughadh mar deireann na sean-daoine ag bhfuil naoi saogalta aige agus go dtéigheann sé seacht achra chuile oidhche. Bíonn an t-ád ar cat dubh da mbéad spota bán faoi na cloigeann. Deirtear go mbíonn fonn naoi uaire sa ló ar an gcat a maighistir ionnsuogh,
    Pisreoga a bhaineas le maistread a déanamh
    Is iomdha phisreóg atá ag baint le maistreadh. Da mbéad tú ag déanamh maisridh an céad rud ba ceart duit a dhéanamh sin trí bhrein de uisge coisreaghtha agus gráinín salainn a chur tríd an uachtar.
    Ansin sméaróid a chur faoin gcruinneóig nó crud capaill ionnus nach btóghfadh duine ar bith an tí,. Da dtagfadh stráinnféar isteach no duine cun a phíopa a deargadh ní seart e leogint amach gan dtreas a bualadh ar an gcuinneóig.
    Pádraig Ó Dearbháin