School: Leithrinn

Lerhin, Co. Galway
Seán Ó Labhradha

Ar leanamhaint 14adh-2-38
    Bhí faitchíos ortha roimh na protastúnaigh.
    Bhí sean sgoil i nÁthán an uair sin. Lá amháin bhailigh na comharsanna agus rinneadar an sgoil. Rinneadar na ballaí de dóib. Chuireadar ceann tuighe uirthí. Ní fhuaireadar airgid ó'n Riaghaltas nuair a bhí sí déanta aca mar ní raibh cead aca í a dhéanamh mar sgoil Caitlicigh dob eadh í. Ní raibh trosgán ar bith ins an sgoil. Bhí fuinneóga beaga ar na ballaibh. Bhí seimné maith i gceann an tighe. Ní raibh aon suidheacháin inntí.
    Shuidh na sgoláirí ar an urlár. Bhí an t-urlár glan agus tirm i gcomhnuidhe. Thug gach sgoláire beart tuighe ar sgoil leo gach seachtmhain. Scaipeadar an tuighe ar an urlár. Go minic sheasadar suas. Bhí teine maith aca i gcomhnuidhe. Thugadar móin ar sgoil leo gach lá. Go minic tháinig na saighdiúirí agus leagadar an sgoil. Bhí an sgoil aca annsin faoi chrann, nó ar chúl claidhe nó i stábla. Go minic mharbhuigheadar an muinnteóir agus na sgoláirí nó chaitheadar isteach i bpiosún iad.
    Bhí na labhra gann an uair sin. Ní raibh leabhair ag gach sgoláire.
        1. buildings