School: Eoghanacht (roll number 12342)

Eoghanacht, Co. Galway
Mícheál Ó Flannagáin

1. (continued from previous page)
    mór trom ní bhrisfheadh sí ubh circe dá siubhaladh sí uirthe bhí sí chomh h-éadtrom sin ar a cosaibh. Bhí triúr mac ag an saor-cloiche seo. Bhí fear aca ag eirighe suas nuair a bhí an Land League ar siubhal. Bhí báille san áit seo an t-am sin agus caitheadh urchar leis oidhche amháin agus loiteadh é acht níor marbhuigheadh é. Bhí neart peelers san áit seo an t'am sin agus creidim gur airigheadar an t'urchar dhá chaitheamh agus ritheadar go dtí teach áithrid 'na raibh fear a raibh aimhreas aca air. Bhí an fear seo ar an leabaidh rómpa acht bhí séidheán air mar bheadh sé tar éis a bheith ag ritheach agus tógadh é. Mionnaigh an báille air gurbh é a chaith leish agus cuireadh i bpríosún é lé 'na shaoghal a chaitheam ann. Chaith sé chúig bliadhna ann agus caithfheadh sé a shaoghal ann creidim marach mac an tsaoir cloiche seo a bhí in Ameríoca a d'adhmhuigh ós comhair fiadhnaisí gurbh é féin a chaith an t'urchar leis an mbáille. Leigeadh saor an fear eile annsin agus tá sé beó san áit seo fós.
    Brighid Ni Fhlannagáin
    Seainín Tam Ó Direáin