School: Clochar na Trócaire, An Clochán

Clifden, Co. Galway
An tSr. M. Peadar

1. (continued from previous page)
    na feasóige liath ar barr na fairrige in a curaicín snámh, agus d'iarr sé air an mbeadh cluithche cártaí agam. Dubhairt mise go mbeadh. Caithfidh mé bheith ag imtheacht anois. Tabhair na trí chaicíní seo leat ars an mathair leis, mar bheidh siad ag teastáil uait go fóill. Tá triuir driocháir agam-sa san domhan thiar. Nuair a fheiceas tú iad buail sa taobh no leis an gcáca agus beidh fhios acu gur tú a bhéas ann.
    Di'mthigh leis anisa a mála taisd? ar a dhruim aige, is a maide in a láimh aige. Bhí sé ag imtheacht ar fad an lae agus san tráthnóna thiar deire chonnaic sé teach mór uaidh. Tháinig sé chomh fada leis an teach agus chuaidh sé isteach ins an teach agus d'iarr loistin na h-oidhche ar bean an tí. Béarfainn sin duit agus fáilte ars an bhean acht go bhfuil fathach in a chomhnuidhe sa teach seo agus d-olpadh sé suas thú in aon blogain amháin ma cionn sé tú. Beidh sé sinn maith go leor ars Mac Rí Éirinn. Ní raibh sé i bhfad gur tháinig Futh! Futh Fearoig gheibhim baladh an Eírinnanac bradach san teach seo. Caith sé an cáca san taobh leis, gairm, agus gairse (?) mhic thú mac mo dhriofuir as an domhan thoir. Nuair a bhíodar tuirseach ag cainnt is ag cómhradh d'iarr a fathach de cá raibh sé ag dul. Dubhairt Mac an Ríogh leis gur chuir Sgológ ne Feasóige Liath geasai air é féin a fhágáil amach san domhan thiar. Tá sé sin lán de draoidheacht agus chuir sé na cheadhraí chun báis.
    AT0313: The Girl as Helper
    Neans Ní Mhuiris