School: Baile a' Mhuilinn (Cailíní)

Milltown, Co. Galway
Siobhán, Bean Uí Dholáin

1. Bíonn ná tinncéirí agus na fir deírce ag dul o theach go teach aig iarradh deírce gach áon lá. Té agus siuicre is mó a iarrann siad. Nuair geibheann siad an deírce deineann siad paidreacha mar seo, Beannacht De le h-anam ná marbh. Bíonn pictiúirí á ndiol ag cuid acha agus geibheann siad airgead as sin; bionn cuid dé na tinncéirii agus bionn siad ag scuabadh ná simléirí ins gach tigh.
    Bionn campa acha ar thaobh an bhothair agus bionn siad amuigh san oidhche ins ná gcampa sin. San Nodhlag agus san Casg is eadh a bíonn an cuid is mó aca ann; bíonn siad ag fanacht léis ná rasaí san Casg. Teigheann cuid dé na tinncírí go dtí an Aifreann ach bionn cuid eile ann agus ní theigheann siad. Nil gó leór fir déirce amhuigh san am seo mar tá siad ag faghail an pinsín.
    San am fado bhiodh ná fir deírce in-ann Gaedhilg a labhairt, agus bhiodh siad ag mhuineadh Ghaedhilg dé na daoine agus
      1. people by social grouping
    Máire Ní Aodhgáin