School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Kerry
Éamonn Ó Catháin

1. (continued from previous page)
    tagadh fear dárbh ainm “Donnchadh an Leighis” timcheall na h-áite seó. Ba gnáthach gur sa t-Samhradh agus san b’Fógmhar a thagadh sé tímcheall. Théigeadh sé timcheall na gCorrachaibh ag bailiú luibheanna.
    Do dheineadh sé beartín bheag dóibh agus cuireadh isteach I gcíorsúr iad. D’fanadh sé ins na tighthe go mbíodh na luibheanna go léir bailighthe aige.
    Do dheineadh sé iad do leathadh amach fén ngréin nuair a bhíodh beart bailighthe aige.
  2. Duilleóg é seo cosamhail le eidhneán a fhásann ar sheanfhallaí. Bhí leigheas ann do bhéal tinn. É bhualadh isteach leis an mbéal tinn agus é dhfágaint leis ar feag tamaill. Bheadh an béal tinn leighiste.