School: Ceann Trágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Kerry
Donncha Ó Cúrnáin

1. (no title) (continued)

Chuaidh ceathrar fear ó'n bParóiste Mórach go dtí an Daingean roinnt bliadhan ó shoin.

(continued from previous page)
    ndéag a chlog d'fhág an fear eile an Daingean agus bhí fhios aige ná raibh an triúr eile ag fanacht leis chómh fada. D'imtig sé leis agus chun an cómhangar a thógaint d'imthig sé suas Sráid Na nGabhar. Béigin do dul thar an Óispidéal chun dul abhaile. Nuair a bhí sé ag dul thar an Óispidéal cualaidh sé saghas caoineadh agus tháinig ana scannradh air. D'imthig sé leis agus bhí an caoineadh an siubhal go dtáinig go bun bóthair na leachta agus ansan stad an caoineadh.
    Is mó uair a dhein sé iarracht ar a láimh a chur 'na phóca chun a phaidirín a thógaint amach ach níor fhéad sé é dhéanamh leis an scannradh a bhí air. Nuair a tháinig sé go bóthar na leachta do stad an caoineadh ach ansan chonnaic sé na soillse go leir ós a chómhair amach. Chómh luath agus chonnaic sé iad dhein sé iarracht ar dul laistig de'n chlaidhe ach do theip air. Thug sé cúpla iarracht eile ach theip air agus b'éigin do suidhe
    Mícheál Ruiséal
    Feirmeoir