School: Clochar na Toirbhirte, An Daingean

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An tSr. Máire

1. Fear ó iarthar na h-Éireann ag a raibh gnó acfuinneach imbhl' Cliath. Bhí tig priobháideach aige in Iona Road ach is minic abhiodh air chur fé idtig ósta sa chathair. Nuair d'fheádfadh sé in aon chor é théigheadh sé abhaile, agus de ghnáth théígheadh ar an rian-cairr deirneach, an ceann a fhágadh an piolúr an uair sin díreach ag meadhon-oidhche.
    Aon oidhche amháin nuair abhí a ghnó déanta aige dheinsé aghaidh ar an bpiolúr ach mo bhrón! nuair do shroich sé é bhí an tram imthighthe is ní raibh aon cheann eile ag imtheacht. Ní raibh braon ólta aige, fear stuamda siothchána do b'eadh é. Dubhairt sé leis féín go raghadh sé abhaile ach go h-áirighthe agus thug sé do na bonnaibh é.
    Nuair do tháinig sé ingar do Séipéal Cholmcille do chonnaic sé fiadh áluinn 'na sheasamh taobh istigh de na rálaí. Stad sé ag féachaint air, a chuid gruaige 'na colg-sheasamh, agus é ag cur alluis leis an eagla. Annsan
    Languages
    Cáit Ní Ainifín