School: An Cnoc (roll number 2475)

An Cnoc, Co. Dhún na nGall
Brain Ó Duibhne

1. Sgéal eile fá Seán Crosach
    Oídhche amháin eile chuaigh Seán Crosach isteach i dteach. Ní raibh aon duine 'sa teach seo acht sean bhean. D'iarr Seán uirthi deoch a thabhairt do. Thug sí deoch uisge do agus giota arán. Dubhairt sí nach raibh bainne na im aici.
    Thug Seán buidheachas dí agus d'imithigh sé. Maidin lá ar na bharach d'éirigh an t-sean bhean. Chuir sí a ceann amach arcan doras agus caidé chuala sí acht bó ag bu. Amuigh 'sa bhoitheach. Thug sí leithe cana agus bhligh sí an Bhó.
    Bhí trí cana go leith ag an bhuin. Bhí an t-sean bhean sasa amach. Mí 'na dhiaidh sin thainig Seán thart arais. D' amharc sé isteach 'sa bhóitheach agus chonnaic sé an bhó. Thainig an bhean amach. Thug sí buidheachas do. D'imitigh Seán agus ní fhaca an tsean bhean é níos mó.
    Sgéalaidhe:- Aodh Ó Duibhne,
    Tearmonn