School: An Cnoc (roll number 2475)

An Cnoc, Co. Dhún na nGall
Brain Ó Duibhne

1. Seán Crosach arais.
    Bhí fear ann aon uair amháin darbh ainm Seán Crosach. gaduidhe a bhí ann. Nuair a casfadh fear saidhbhir do ní shílfeadh sé moran é a sgaoileadh agus a chuid airgead a thabhairt leis.
    Acht ní raibh sé go holc sin ar fad. Nuair a chasfadh fear bocht air bheirfeadh sé cuid d'on airgead do acht chonigbhuigh sé go leor do fhéin.
    Nuair a chualaidh sé go raibh an tóir ag teacht thug sé leis an t-airgead amach go gleann mór uaigneach atá amuigh 'sa Ghap atá ar taoibh ó thuaidh de chnoc Shrathgradaigh.
    Rinne sé poll mór 'san gleann. Chuir sé an t-airgead síos ins an pholl. Sílim go bhfuil an t-airgead annsin go fóill.
    Sgéalaidhe:- Seamus Ó hAelfertí
    Tírchíllin