School: Doirín

An Doirín, Co. Mayo
Seán Mac Cárthaigh

1. (continued from previous page)
    tanaig plaig cullag cun na tire. Bhí an spéir reamair leo agus mucadh solas an lae. Bhí siad mar sin go ceann dhá lá go bhfuair siad amach an ionlan. Annsin chuaidh ceann acu isteach thog grainín agus d'imthigh. Chuaidh ceann eile isteach agus rinn an rud céana. Annsin chuaidh cuileog eile isteach thóg grainin eile agus d'imthigh. Stad Stad arsa an rígh go feargach acht ceard a tharla sa deire. Ó chaithfidh muid fanacht go dtí deire an sgéal le sin a fhagail amach. Annsin ar seisean tháinic cullog eile thug lei grainin agus d'imthigh. Nuair a bhí an sgéalaidhe trí seachtmaine ar siubhal thuit an rígh i laige agus nuair a thainic sé chuige féin dubhairt sé leis an fear go raibh sé sasta leis an sgéal a bhí innsidhe aige. Fuair an sgéalaidhe an ingean le posadh ón rígh agus ce deireas nach raibh sí tuillte aige.
    "Is fearr an t-ádh na eiríghe go moch".
    AT2300: Endless Tales