Scoil: Dubhach (Duagh)

Dooagh, Co. Mayo
Na Mná Rialta

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Chuaid sé go leabaid Diarmuid agus dubairt sé leis, "Cá bfuil an crudh." Dubairt Diarmuid, tá sé deisighthe faoi do leabaidh.
    Ní raibh Diarmuid O Reatha ró-fhada in a bhuachaill aimsire i dteach O Máille, go ndeachaid sé go Connemara. Lá amhain, bhí sé ar an aonac. Chonnaic sé a lán bá agus fear ann. Connaich sé fear beag, agus bhí fear mór láidir a goidead a cuid stuic uaidh. Nuair a connaic Diarmuid an obair seo, chuaidh sé go dtí an fear beag agus dubhairt sé leis, go raibh an fear eile ag goidead a stuic. Bhí an fear an-bhuidheach do Diarmuid, cóm buideac sin go dtug sé é abhaile ag obair ar an feirm, agus phós Diarmuid inghean an fhir bhig i gConnemara.
    Máire Ní Mhaolaoidh
    Cáit Ní Mhaolfabhail