School: Poll an tSómais (roll number 16283)

Poll an tSómais, Co. Mayo
Proinnsias Mac Gearailt

dream mór ag troid nó ag caismirt, agus dhruid sé síos go bhfeiceadh sé céurd a bhí ar siubhal
    Shleamnuigh sé ar chloic, agus dhein sé toran, agus mothuigh sé mar a bhéadh plód mór daoinibh ag tabhairt agaidh ar an bfairge, agus ag dul i bfalach fuaithe.
    Ní raibh bád nó currach le feiceál gidh go raibh an oidhche spéir-gheallaigh, agus síos leis go dtí an áit in a rabhadar.
    Bhí an tráigh cartuighthe uilig, agus mhothuigh sé mar bhéadh ball éadaigh de chroicean caithte ar an gcladach, agus thug sé abhaile leis é. Thaisbeán sé sa teach é, agus de na comhursannaibh, agus duine ar bit a láimhsigh é nach raibh aicíd mar an galar breach air maidin am bhárach.
    Ag dul in olcas a bhíodar ó lá go lá, agus nuair a bhfuair na daoine thart ortha amach go raibh an aicíd tógálach díbrigheadh iad, agus a raibh aca as an áit, agus leanadar iad comh fada le Mallaí Fhállach, an baile atá taobh theas do Chroc na Labhar.
    Cnoc na Lobhar, Co. Mayo