School: Eachléim (roll number 12373)

An Eachléim, Co. Mayo
Máire Ní Chróinín

1. (continued from previous page)
    curtha ar an leath naomhtha den oileán. Chiath Naomh Bréanánn tamall ann chomh maith is chuir sé thrí theampaill (?) ar bun ann. Tá leath an oileáin beannuighthe is níl an leath eile. Tá tobar ar an leath beannuighthe is ní féidir le bean uisge a thógáil as mar bheadh sé in a leath fola.
    Tá oileáin Inse Céide cúpla míle ón móir-thír. Chuir Colm Cille cill ar bun ar an oileán ó thuaidh. Is tá na ballaí le feiceál go fóill. Tá leac ag béal an dorais is tá sé ráidte go bhfuil ór fúithe. Tá cloch eile ann a bhí ós cionn an dorais. Aon uair amháin
    Leitir Beag, Co. Mayo
    Síghle Ní Mhaoineachaín