School: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (roll number 8133)

Tooraneena, Co. Waterford
Nóra Nic Gearailt

Ar leanamhaint.
    Tamall beag suas ó'n droichead san ar bhóthar Bhléantais atá faill ar thaobh an bhóthair, Faill na nGárlach. Dhá leanbh a cailleadh sa droch-shaoghal agus cuireadh ag bhun na faille iad. Deireadh na sean-daoine go bhfeictí dhá choinneal ar lasadh sa bhfaill aoinne bheadh ag gabhailt ann i lár na h-oidhche.
    Bhí Sasanach i n-a chomhnuidhe sa Chnoc Buidhe fadó nuair bhíodh an t-Aifreann i bPáirc an Aifrinn. An fhaid a bhíod an t-Aifreann ar siubhal bhíodh sé i n-a shuidhe ar charraig ar an taobh eile de'n abhainn. D'innis duine éigint do'n sagart go mbíodh sé ann, agus chuaidh sé chun cainnte leis. D'iarr an sagart air iompódh i n-a Chaitliceach.
    "Sé an uair a iompóidh mise im' Caitliceach ná nuair a chífidh mé an abhainn sin i n-a fuil agus í ag rith i gcoinne an chnuic", ar seisean. D'oscail a' sagart a leabhar agus chuir sé air an stóil. I gceann cúpla neómant nó trí d'iomphuig sé ar an bhfear eile:
    "Féach ar an abhainn anois" ar séisean
    Ballynamult, Co. Waterford