School: Leitir Fhada

Letterfad, Co. Donegal
Eibhlín, Bean Uí Bhaoighill

1. (continued from previous page)
    an t-asal agus cheangal siad rópa agus píosa iarainn dó’n asal agus thoisigh siad ag bualadh an doras leis an píosa iarainn.
    Tainig fearg ar Seamuis agus geallaim duit go dtug sé na cosaibh leis stocaigh uile agus dubhairt siad go dtug Padraig Ua Cinneide leis an t-asal.
    An lá indhiaidh sin bhí Padraig ag dul a duirisc caoraigh, agus bhí an eagla air roimh Sheamuis, cuaidh sé ar mullach a ladhra agus cuaidh sé thart leis an ghaoth.
    Cualaidh Seamuis an chos agus cuaidh sé amhach acht ní rabh duine ar bhith le feiceail agus dubhairt sé “Tá míse annseo agus tá aman chruaidh agam, agus tá mise annseo agus tá am cruaidh agam agus ta mé ag dul a bhaitheadh mé féin”. “B’féidir annsin” arsa sé “go rachainn na b’Flaitheas” agus cuaidh sé gó loch bheag agus bháith sé é fhéin an creatúir bocht.
    Éibhlín Ní Giolla Easbuic
    Disert, Co. Donegal