School: Mín Teineadh Dé

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Seanscéal (continued)

Am amháin fad ó shoin bhí saighdiur mór ann darbh ainm Culcullain. Bhí sé an laidir.

(continued from previous page)
    callán é. Nuair a chuaidh Emer sa seomra sgairt sí ar Cúculain, chuir sí na daoine uilig amach as an seomra. D'iarr sí cupla uair ar Chúculain mhusgailt acht níor mhusgail sé. Thóisigh Emer ag caoineadh nuair a d'amharc sí thart chonnaic sí an bhean sidhe ag an doras ag amharc isteach, d'iarr sí ar Emer ar mhusgail sí é. Dubhairt Emer nár mhusgail, dubhairt an bhean sidhe go rachadh sise isteach anois. D'iarr sí ar Emer go gcaithfidh Cúculain a gabhail léithe go dtí an fhairrge. Mhusgail sé annsin.
    Chuaidh Emer abhaile agus bhí an fhearg uirthe. Dhá lá i ndiaidh sin chas Emer agus Cúculain agus an bhean sidhe ag an staisiún bhí Cúculain musgailte anois. Tháinig fearg ar Emer agus tháinig toirneach agus fearthainne. D'iarr an bhean sidhe ar Chúculain ghabhail abhaile. Chuaidh an bheirt acu abhaile agus bá mhaith an chomhraidhe iad rith a shaoghal