School: Lochmuice (roll number 16556)

Loch Muc, Co. Donegal
Áine M. Ní Fhuathaigh

ach ní sgarfadh Colm leis an leabhar, chaitheadh sé é fhagháil arís.
    Fuair sé an leabhar arís, agus bhí sé comh sásta sin go bhfuair sé é, go dtug sé athchuine nach dtiocfadh an leath dó isteach fíór.
    Cuid dá chuid tarngaireacht
    Bhí an cogadh deireannach cogadh an dgá ghall le theacht ins an Fhoghmhar eadar speal agus corrán. Bhí droichead le bheith ar na srutháin.
    Roimhe an chogadh bhí an bhó le lán a h-adharc de ór a fhagháil. Bhí carraig ins an domhan thoir le trí bhuartha a leigean, leig sí an chead cheann ag an chogadh mhór, bhí muc dubh le gabhal siar chúl na h-Ahla agus sin tréan.
    Malachtaigh Chom Chille
    Lá amháin bhí Colm Cille ag cur air a chuid bróg, bhí ceann air agus ceann de nuair a tháinig an toir air agus chuir sé mallacht
        1. saints