School: An Ceann Garbh (roll number 13954)

An Cionn Garbh, Co. Donegal
Maighréad Nic an Bhriathartaighe

1. (continued from previous page)
    Bhí rígh ina chómhnuidhe cómhgarach agus smaointigh an gasúr go mbéidir go bhfástochadh an rígh e. Chuaidh sé fhad le cúirt an rígh. Nuair a chuaidh sé isteach d'fhiafruigh an rígh de caidé bhí ag cur bhuadhartha air. "Bhí mé ag dreim go mbéidir go bfastochfa mé" ars' an gasúr.
    "Is maith mar tharlaidh" ars' an rígh. "Ta do leithid ag taistil uaim. Ca mhéad a bhéas tú ag iarraidh go cionn bliadhna.
    "Cúig punnt" ars'an gasúr.
    "Maith go leór" ars'an rígh.
    Cuireadh an gasúr i gcionn oibre agus d'oibrigh sé go maith dícheallach achan lá, agus bhí an rígh bréagh sásta leis. Lá amháin thainig mórán de uaislibh na tíre ar cuairt chuig an rígh. Bhí féasta breágh ullmhuighthe fá na g-coinne. Bhí soithigh órdha agus sgiana agus spanógaí airgid ar an tábla fá na g-coinne. Níor breág a
    AT1525: The Master Thief
    AT1950: The Three Lazy Ones