School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

ort a bhitheamhnaigh is cuma goidé an bealach a deachaidh tú!
    Ar shiubhal liom comh tiugh géar agus tháinig liom agus deamhan a bhfad a chuaidh mé go bhfacaidh mé an fear a'airde a chonnaic mé ariamh. Shiubhail sé aníos fhad liom agus labhair sé nglór ghéar goirgeach fheargach liom agus dubhairt:
    "Mas spalpaire as Sasain thú ní mac máthardha as Éirinn thú ach cladhaire as Albain thú, agus mar sin de innis domh cá bhfuil tú do chomhnuidhe; cé leis tú, an bhfuil do chuid daoine muinnteardha beo nó marbh - mas marbh is amhlaidh is feáirrde é?"
    "Abair mórán," arsa mé fhéin, "nó ní bhéinnse i bhfad ag déanamh gillire duit in áit na mbonn"
    Chaith an fear mór dó a chóta agus tháinig an tuile buach agus sheasuigh an bualadh ar feadh uaire a
    Máire Bhreathnach
    An Airdmhín, Co. Donegal