School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

duine ar bith aca ag gabhail ar fastódh ní ba mhó agus bhí dóigh mhaith ortha ó sin amach.
    Tamall ina dhiaidh sin fuair an ghiorsach a b'óige bás agus chaill siad a gcuid airgid uilig. Bhí buaidhreadh mór ar an mháthair agus ar an bheirt eile indiaidh na giorsaigh ar an ádhbhar gurbh' ise an chead duine a fuair an t-airgead dobhtha. Maidin lá ar na bhárach dubhairt an ghiorsach a ba sine go raibh sise ag gabhail ar fastódh maidin lá ar na bhárach agus go bhfuigheadh sí mála eile óir agus airgid. Maidin lá ar na bhárach d'imthigh sí léithe agus fuair sí fastodh i dteach a raibh sean-duine ina comhnuidhe ann. Lá amháin chuaidh an fear a luighe agus nuair a shíl an giorsach go raibh an fear ina chodladh chuaidh sí a cuartughadh an airgid. Chuaidh sí go dtí an seomra ina raibh an fear ina luighe ann, agus fuair sí an fear ina seasamh ag an doras ag comheadh uirthi. Nuair a chonnaic an ghiorsach seo
    Bríghid Bhreathnach
    An Airdmhín, Co. Donegal