School: An Róisín (roll number 4738)

An Reannaigh Dhubh, Co. Donegal
Cathal Ó Ceallaigh

1. Scéal (continued)

Bhí lanamhain ann i bhfad o shoin agus ní rabh teaghlach ar bith aca. Seainín a bhí ar an fhear, Nóra a bhí ar an mhnaoi.

láimh agus ar siubhal leis.
    Deamhan i bfad a cuaidh sé gó d-tháinig cioth-cloch sneachta air agus chuaidh sé ar fasgadh faoi duilleóig cabóige.
    Tháinig an tarbh riabhach thart agus chuir sé a theangaidh thart fá duilleóig na cabóige agus slugh sé siar Tómás agus deireadh gan fiacal a chuir ann.
    Bhí go maith a’s ní rabh go h-olc nuair a bh’fada lé Seainín a bhí sé gan an tae fhághail bhain sé an baile amach. D’fhiafruigh sé dó Nóra cad Chuige nár chuir sí an tae chuige “Ar ndóighe chuir mé Tómas leis” arsa sise “arsa seisean agus d’éirigh an cuartughadh ar Thomas. Ni rabh sé le fághail thíos nó thuas. An oidhche sin nuair a bhí siad ag cuir isteach an eallaigh mhothuigh siad an glór beag astoigh i mbolg an tairbh. “A mamaí a’s a deaidí na bidhighidh ibhsé buadhartha nó tá mise ag feadhalaigh í mbolg an tairbh riabhaigh.
    AT0700: Tom Thumb
    Meadbh Ní Dhómhnaill