School: Killymard

Killymard, Co. Donegal
Máire Nic Críosta

1. (continued from previous page)
    Bhí mathair Finn Mac Cumhaill curtha comhgarach do’n loch seo, acht níor cuireadh doimhin go leor í la da rabh na Fianna ag seilg. Fuair Fionn cnamh an lorgan agus ‘ga caitheamh isteach ‘sa loch a dubhairt gurbh é sin cnamh lorgan a mhathara agus go bhfásfadh piast as a milleadh an tír go léir. Ba gnathach leis an piast seo teacht i dtir uaireanta agus bhí pluais aige comhgarach d’on loch. Milleadh se fear agus ainmidhe a bhfuair se greim air.
    Nuair a d’eirigh Oisin dall, chuaidh se i n-einfeacht le Naomh Padraig frídh an tir. Ar a teacht comhgarach dobhta do Loch Dearg. Dhinnis sé do Naomh Padraig fa’n dainsear acht gluais Naomh Padraig leis, agus nuair
    Lough Derg, Co. Donegal
    Padraig Ó Gallchobhair