School: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

1. Fadó bhí fear ina chómhnuidhe in Inbhir agus sé an tainm a bhí air na Brian Ruadh. Duine mór cáileamhail do beadh é. Bhí sé in dan gach rud a thuiteas amach do duine san áit a innsint. An lá seo bhí aonach i mBéal-Átha-an-Fheada agus chúaidh Brian agus a mhac ar an aonach. D'iarruigh Brian ar an mhac páipéar agus peann a thabhairt leis.
    D'fhág siad an bhaile ar maidin agus ní raibh bróga ná stocaí ortha. Ní raibh bóthar ann an uair sin go dtí go raibh siad ag déanamh ar Gleann Caisteal. Bhí Brian ag innsint dó gach rud a thuitfeadh amach san áit agus bhí an mhac ag tógaint síos gach rud. Ins an áit atá an bóthair ann thíos ins an ngleann d'innis Brian dó go mbéadh bóthar annsin agus go mbeadh gach sórt gluaisteán agus busanna agus gach rud eile ag rith air. Bhí an mac ag tógaint gach rud
    Máire Ní Mhuilligh
    Áine Ní Mhóráin