School: Scoil Naomh Colmcille, Kilmacrennan (roll number 17036)

Kilmacrenan, Co. Donegal
Mícheál Ó Gallchobhair

1. Scéal (continued)

Tuirim ar chead go leith bliadhain ó shoin bhí fear darbh ainm Séamus Ó Dhomhnaill in a chomhnuidhe thíos ag Mucais agus bhí buachaill seirbhise aige darbh ainm Tomas.

go teach éile bhí an teach seó deanta de scraighthe fosda.
    Chuaidh sé isteach agus bgí teine mhór ann. Shuidh sé séios ag an teinidh acht, ní raibh sé o bhfad ' na shuidhe go dtáinig fear isteach agus caora leis.
    "Caidé thug annseo thú?" arsa seisean. "Caill mé mó bhealac". arsa Thomas "An gcoinneochaidh tú an lampa seó in do láimh go ionadh mise an chaora seó"? arsa seisean. "Deanfhaidh mé sin". arsa Tomas.
    Fuair Tomas an lampa agus thosuigh an fear eíle ah iomadh na caoraighe. Nuair a bhí sé tamall beag ag obair dubhairt sé le Tomas. "Cuir suas an lampa sin giota beag.
    Teach cinn tuighe a bhí ann agus bhi eagla ar Thomas é a chuir suas. Acht le sgéal fada a dheanamh goirid d'iarr sé ar Thomas an lampa a chuir suas trí no ceithre h-uaire acht cha dtearn Tomas é.
    Insan deireadh tháinig fearg mhór air agus dubhair sé. "Chuir suas an lampa no cuidfidh mé an scian seo fríot" Thóg Tomas an lampa agus chuir sé an teach tré teinidh
    Caitlín Nic Suibhne
    Tawny Middle, Co. Donegal