School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. (continued from previous page)
    ag an Gobán Saor roimhe an fhear agus dubhairt sé leis go dtabharfadh sé an oiread airgid dó agus nach mbeadh an lá árais air go bráth agus le n-a chois sin go dtabharfadh sé a inghean dó le pósadh.
    Bhí an-ríméad ar an fhear nuair a chualaidh sé seo. Pósadh é fhéín agus an inghean tamall 'n-a dhiaidh seo agus thug an Goban Saor cuid mhór airgid dóbhtha. Bhí caisleán le tógáíl annsin ag an Goban Saor agus d'fhiafruigh sé d'fhearr a inghine an dtiocfadh leis é a thógáíl. Dubhairt seisean go dtiocfadh leis agus bhí an-lúthgháir air nuair a chualaidh sé seo. Fá chionn tamaill toisigh siad ar an chaisleán agus ní rabh siad i bhfad leis uilig. An lá a bhí an caisleán réídh chuaidh an rí chuca le iad a mharbhughadh ar eagla go ndeánfadhsiad an dara caisleán de'n tseórt céádna do dhuine ar bith. Ní rabh fhios ag an Gobán Saor nó ag an fhear eile caidé le deánamh, agus arsa'n Gobán Saor leis an Rí,
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Brian Ó Dochartaigh