School: Béal an Bhuláin (roll number 14866)

Béal an Bhulláin, Co. Mayo
Pádhraic Seoighe

1. (continued from previous page)
    tuige nár labair tu liom agus bris se an cloc agus bhí oir faoi. Cuir se an t-ór isteac i mala agus cuir se ar a druim e dimthigh se abaile ag gaire cur se an t-ór isteac i gcomartha. Bhí fios ag a mathair go nionnseocad se do na robaile faoi an or dimthigh se amac la ar na marach connaic se triur fear ag traoid le ceile d'iarr se orra ceard bhí orra dubairt siad leis bheit ag imteacht leis le na gno fein manam go mbeidir gur bhur airgead ata sib ag iarraid sead ar siad son tainic siad go dti an teac marbuig a matair iad. Cuir si sa gairdin iad. Bhí a mháthair agus an mac ag cuidiu le ceile ag cuir na fir. Bhí fios aice go n-ionnseocad se da mna na robaile dimthigh se ag siubail do fein chonnaic se triur ban ag troid le ceile ceard ata orraib ara bí ag imteacht leat ar da bhealach fein na bac linne m-anam go mbeidir gur bur fearaib ata sib ag iarraid ta curtha sa gairdin ag mo mháthair. Nuiar a bhí a mac imthighthe cuir si i n-ait eile iad.
    AT1600: The Fool as Murderer