School: Maol Raithnighe

Mallaranny, Co. Mayo
An tSiúr Philomena

1. (continued from previous page)
    d'phiafraigh sé de'n diabhal tuige nár tháinig sé amach agus ars an diabhal, bhí sárú orm eirige as an gcathaoir. "Céard a bhí ort" arsa Líam ná "an greamuigheadh d'en cathaoir a bhí tu"?
    "Deamhan fhios agam" ars an diabhal, is dóca gurb eadh" "Grigh" arsa Líam agus d'éirigh an diabhal. "Bí ag dul abhaile anois" arsa Líam. D'imtigh sé leis.
    Sgathamh mait in a dhiaidh sin tháining an diabhal isteach aríst, agus bhí Líam ag déanamh cró-chapaill, agus ar seisean leis an diabhal, a bhí ag bualadh cúpla buille ar seo go mbhídh mé réidh". Niorbh fhada go raibh Líam réidh agus d'fhógair sé ar an diabhal a bheith ag teacht. Bhí an diabhal annsin agus sarhughadh air an casúr do chaitheamh ar an talamh. Shíl sé go raibh an diabhal chomh luath leis mar dóigh dé! Niorbh fhada go dtáinig sé ar ais aríst. Chonnaic sé an diabhal agus sarughadh air an casúr do leagan as a Líam. "Iná bhfhíor dhuit go raibh tú ag teacht".?
    Mur a bhí (troth I was) ars an diabhal, ach sárughadh orm an casúr a chaitheamh ar an talamh.
    "Leag ar an talamh é" arsa Líam.