School: Baile an Churraigh

Ballincurry, Co. Galway
A. L. Ó Maoileannaigh

1. Í mBaile-an-Tobar fadó bhí fear ina chómhnaidhe, agus sé an t-ainm a bhí air na "Tadg Ó Cadhain". Bhí an fear ionghantach seo go h-an mhaith ag imirt peile. Lár an t-samhraidh a bhí ann agus fuair Tadgh fógra go raibh a mháthair tinn i mB'la-Cliath. Ní raibh aon rud le deanamh acht siubhal go dtí an chathair chun í d'feicsint. Trathnóna De Sathairn a bhí ann, agus bhí an-bhrón ar an foireann go léir, mar bhí siad chun cluiche peile d'imirt an lá indhiaidh sin, agus ba é Tadgh a bhí ina chaptaoin san áti sin. Do thosuigh sé ar an turas. Tháinic an oidhche agus d'imthigh sé. Ag a do dheag a chlog an lá in'diaidh sin, nuair a bhí na fóirne ar an bpáirc chun tosú ar an cluiche , ceard a chonnaic siad ag teacht aníos an pháirc acht Tadhg, agus é ag rith go h-an
    Languages
    Mary Frs. Hurley