Scoil: Kilmore (uimhir rolla 13010)

Kilmore, Co. Leitrim
Eilís, Bean Uí Cheallaigh

Ar an leathanach seo

1. San gceanntar seo buailtar an t-arbhar le súistibh - sé sin dhá bhata, an colpa agus an bualtéan no an preabaire agus iad ceangailte da céile le h-éill.
    " Baint bualadh agus grafadh na cruadh-oibhreaca " do réir an t-seanfhochail.
    Buaileann gach buailteóir a ghléas ag bualadh agus ag stochad an arbhair. " Sgothad " a tugtar ar an gcéad gráin a bhaint as dtuighe leis an mbualadh.
    " Glan bhualadh ", " Ath bhualad ", " Bualad amach " tugtar ar an dara bualadh.
    Uaireannta ní déantar ach an t-arbhar do sgóthadh agus an cuidh eile a thabhairt le n-ithe do na buaidh.
    Déantar an coirce do cáthadh sé sin an lochan a bhaint dé'n gráinn. Cuirtear an coirce ar bhodhrán arthach éadrom cruinn déanta d'admad agus tóin dé shéithe caorach intí agus leígtear anuas ar lár é agus má ba lá mhaith cáithte é agus má bhíonn ghaoth an lóchán leí agus tuiteann an gráinn mar is truime an gráinn ná an lóchán. " Is gairidh a bhíonn an gál ag iompaill agus an lochan ag imteacht ".
    Ná dhiaidh sin déantar an coirce do roileadh tré roitléan chun nach mbíonn aon tuighe nó salchar eile san gcoirce.
    B.T. Corristine
    Killadiskert, Co. Leitrim