School: Lisín na hEilte (Cailíní)

Lisheennaheltia, Co. Galway
Cáit Ní Choisdealbha

1. Do bhiodh Tíghearna talmhan í nach dúithigh fadó. Bhí ceann san dúithig seo dárbh ainm Mic Domhnaill. Do bhí sé in a comhnaidhe i nDunmhór. Do bhí tíghearna eile roimhe sin dárbh ainm Darsaigh. Bhí sé sin in a comhnaidhe ar an taobh ó dheas do bháile mór Gleann-na-Mada. Do bhí na tíghearnaí seo go h-án dia ar na tionóntaí bochta agus do cuireadh siad cios mór ar na tionóntaí bócta agus dárduigheadh siad an cios sin trí uaire san mbliadhain. Do chuireadh go léoir daoine as a seilbh nuair nach raibh siad inán an cíos sin dioc leis na tíghearna agus cuaidh na tionóntaí bochta go America agus áiteaca eile cun rud le niththe d'fághail dóibh féin. Uaireanta eile do thágadh siad agus do thógadh siad na bá agus ainmhidhe eile os tionóntaí gan cead os na tionóntaí bochta cor ar bith.
    Do cuala mé eáinnt i dtaobh fear do cuireadh as a seilbh an ua sin. Do bhí cios fiche punt air agus ní raibh sé inán é ioc. Ní raibh acht bó báinne amhain aige agus sean asal. Do cuir an tíghearna talmhan trí leitreacha cuige cun imteacht as an teach acht ní thug sé áird ar bith ar agus ní rachadh sé. Annsin tháinig an tíghearna é féin agus do rith sé an fear agus a bheadh agus a clann óg amach as an teach ar an mbóthair. Do bháiligh a cáirde airgead dóibh annsin agus d'imthigh sé go America ag tar eis i bhfád bhí sé in a fear uasal saidhbhir ann.
    Sorcha Ní Choidhin
    Pádhraic Ó Coidhin