School: Scoil Éinde, An Spidéal

An Spidéal, Co. Galway
Seoirse Ó Flaithbheartaigh

1. Scéal (continued)

Bhí fear ina chomhnuidhe i n-Uachtar Árd fadó. Chuaidh sé amach lá ag gróige móna. Ní raibh se i bhfad amuigh nuair a tháinig fear sídhe go dtí é.

(continued from previous page)
    a bhí i fear Uachtar Ard seo, a bhí an bua. Ansin d’fhág na sidheóga beannacht ag fear Uachtar Ard, agus thosaigh siad ag imeacht uaidh, sheas gach uile sideóig amach agus dúirt sé, caipín ormsa. Ansin d’imigh leis ins an aer. Bhí chuile cheann de na sidheóga imithe ach fear Uachtar Ard. Caipín ormsa a deir an fear agus d’imigh ina ndiadh. D’imigh leo go Cúige. Uladh. D’imigh leo isteach i dteach mór agus thoradh siad dhá phobail agus ag goid as. Ar maidin ní raibh ins an teach mór ach fear Uachtar Ard. Rugadh air agus caitheadh isteach i bpriosúin é. Lárna amhárach ceanglaodhaidh de charr é le na chrochadh, mar ní raibh aon deis ann, le duine a chrochadh an tam sin. Chuaigh bean thart. Bean sídhe ab í. Chonaic sí an fear bocht. D’fhiar sí cén fáth go raibh siad ag dul dhá chrochadh. D’inis siad an rud a bhí déanta as bealach aige, di. Ansin dúirt sise nár cheart é a crochadh. Dúirt an dream gur cheart. Tabharadh mise arsa an bhean, cead punt ach gan é a chrochadh. Ní ghéilleadh an dream a bhí ag dul dhá chrochadh di. Tabharadh mé dhá chead punt mar sin díobh, a deir sí, ní ghéilleadh siad. Tabharadh mé trí chead díobh mar sin, ní ghéilleadh siad. Má tá sibh ag dul dhá chrochadh,ba cheart dhíobh caipín a chuir
        1. public infrastructure
    Liam Gráinne