School: Sgoil Mhuire (An Clochar)

An Spidéal, Co. Galway
An tSr. Maelsheachlainn Seoighe

1. Seanscéal (continued)

Bhí baintreabhach ann aon uair amháin agus ní raibh aici acht mach amhain agus bhí sé bliadhain is fiche sul mar d'fhág sé an cliabháin.

(continued from previous page)
    agus [!] d'árdá sé leis í, mar mheartóig cloiche; Nuair a chonnaic an maor é sin, thúg sé cúig púnt dó agus dubhairt sé leis culaith éadhaigh a ceannacht agus a teacht ar ais agus go n-iochfhadh sé le dáréag fear é.
    Nuair a fuair mach na Baintreabhaighe an t-airgead d'imtigh sé go dtí an Siopa agus nuair a chonnaic lucht an tSiopa ag teacht é, bhí faithchíos mór ortha, nuair a connaiceadar an gléas a bhí air.
    Leis an an-bathadh a bhí ortha ag tabhairt na h-Éadaigh do níor cuimnuigeadar luac an culaith éadaig a fagháil uaidh.
    Cuir sé air na h-Éádaighe agus dimthigh sé go dtí an maor. Nuair a chonnaic an Maor ag teacht é ceap sé go be Mac Riogh a bhí ann; agus in ionad é a chuir ag obhair is amlaidh a d'umluigheadh sé dhó.
    D'fhán Mach na Baintreabhaighe annsin ag obair do'n Maor ar féadh
    AT0650**: The Strong Youth