School: Tulach Cadhain (roll number 8446)

Tulaigh Mhic Aodháin, Co. Galway
Séamus Ó Duibhghiolla

iarraidh leighis do mo chuid faineóchaí," le na linn sin agus gheobhadh sé leigheas uaithe.
    Áit Dhiarmada: Deirtear gur chaith Diarmuid Ó Duibhne seal annsin, é féin agus Gráinne.
    Caladh Líne: Nuair a bhíodh an líon ag fás ins an áit seo fadó bhíodh na daoine gá dtabhairt go Gaillimh ar bhádaibh ó'n gcaladh le'n é a dhíol. bhíodh muinntir Uí Mháille ag fághail go leor airgid cur lín na ndaoine do chuir treasna na locha.
    Túirín: Túir is eadh áit árd in a ghealuightear agus in a thriomuightear líon. Tá túirín in aice le Caladh Líne le go mbeadh sé furasta an líon a thriomuighoís annsin do thabhairt go dtí na báid a bhíodh ina luighe ins an gcaladh. Tá an áit go han deas agus is féidir leat an loch a fheiceáil uaidh mar gheall ar go bhfuil sé go h-an-árd.
    Bóithrín Sidheóg: Bóithrín is eadh é sin le aithghiorra a dhéanamh ó Chartúr go Maighcuilinn. Bhí fear ag dul chuig aonach lá roimh eirighe gréine agus rinne sé aithghiorra trí na páirceanna áit a bhfuil an bóithrín anois, agus chonnaic sé cailín ag siubhal na páirce di féin. Anois, ceideann na daoine dá bhfeicfeadh éinne inghean ríogh na sigheóg roimh eirighe gréine go mbeadh an bás gar dó.