School: Caladh na Muc

Callownamuck, Co. Galway

1. (continued from previous page)
    do'n pháiste seo. Cadadh an gabha isteach sa teach chuicí lá. Dubhairt sé léithe an páiste a thabhairt léithe go dtí an ceardtha agus go réidhteochadh sé an sgéal dí.
    Rinne an bhean amhlaidh. CHuir an gabha an páiste 'na shuidhe ar an inneoin. D'árduigh sé an t-ord ós cionn cinn an pháiste. Ní thúisge sin déanta ná sheas an duine in aice an bhalla. Sean-fhear críonna caithte agus féasóg fhad air a bhí san "bpáisde" anois. Shiubhal sí amach an doras agus ag dul amach dó dubhairt sé leis an ngabhain nárbh fhearrde a bhéadh sé fá céard a bhí déanta aige.
    B'fhír dhó mar cailleadh beithidhigh agus stuic an gabhainn gur fágadh beo bocht é. Cailleadh é i mboichteanas.
    Maighréad Breathnach a fuair an sgéal seo ón a h-athair - Mark Breathnach, Teach Dóighte, Ros Cathail.
    Maighréad Breathnach
    Mark Breathnach