School: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. Galway
Éamonn Ó Gógáin

1. (continued from previous page)
    san teach sin ar feadh na bliadhna agus bhí sí ag obair chuile lá. Lá amháin bhí fear ag dul thar an teach ann agus bhí cárr móna aige agus bhí an bhean seo amuigh agus tháinig sí chuig an bhfear agus d'fhiafruigh sí dhe chérb as é agus dubhairt sé, "As Baile na Mumhan mé." "Sin é an áit ar rugadh mise," adeir an bhean agus ba mhaith liom a dhul abhaile. Annsin chuaidh sí isteach san teach mór agus dubhairt sí le muinntir a' tíghe go raibh sí ag dul abhaile agus d'imthigh sí léi ar an gcárr. Nuair a tháinig sí isteach in a teach fhéin bhí sean- bhean in a codladh san leaba agus bhí sí go han dona. Sé an sót bean a bhí san teach ná sídheóg a d'fhág na sídheóga san teach sin nuair a thugadar bean a' tíghe leó. Níor aithnigh fear a tíghe an bhean a tháinig isteach acht sí a bhean fhéin a bhí ann.
    Maighréad Nic Dhonnchadha
    Bríghid Bean Uí Chonghaile