School: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. Galway
Éamonn Ó Gógáin

1. (continued from previous page)
    lá chómh garbh sin agus go 'mb'éigin dóib na seólta a leagan. Bhí sí ag teacht le cóir agus ba ghearr go raibh sí ingair don chladach. Annsin bhí sí ag dul ó smacht ar an gcaiptín agus ní raibh fhios aige ceárd a dhéanfadh sé. Dubhairt sé leis na máirnéalaigh na báid bheaga a chur amach ar an bhfairrge agus dá dtagadh an long inaice an chladaigh na mná a thabhairt sábháilte ar dtús. Ba ghearr go raibh an bád inaice an chladaigh agus bhí sí ghá briseadh.
    Bhíodar ag iarraidh na mná agus na páistí a thabhairt i dtír. Bhí trí nó ceathair de lochta daoine tugtha amach ar an talamh aca agus iad ag dul isteach go dtí an luing nuair a bhí sí ag dul síos. Ní raibh le déanamh ag an gcaiptín acht é fhéin a chaitheadh i bhfairrge. Annsin
    Maighréad Nic Dhonnchadha
    Máirtín Ó Conghaile