School: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (continued from previous page)
    Fuair sí cana agus bligh sí í. Dimthigh an bhó annsin agus thainig sí arís ins an trathnóna agus nuair a bligh an bhean í dimthigh sí arís.
    Lá amháin ní raibh aon chana ag an bhean. Thug sí tuban amach agus bhligh sí an bhó ann. Níor stad sí nó go raibh an tuban lán le bainne.
    Cúpla la indhiaidh sin bhí bhean ag dul an treo agus thosuigh an bhean ag inseacht an sgeil dí faoí an mbuin glas agus an caoí a líon sí an tubán. Dubhairt an bean leí crithear a faghail agus é a líon le bainne. Fuair sí an crithear agus agus thosuigh sí ag blighean na bó act níor fhéad sí an crithear a líonadh. Bhí an bó ag tabhairt bainne ariamh no gur thuit sí shios marbh ar an mbothair. Bhí an sean-bhean gan aon bó annsin agus níorbh fhada go
    Brighid Ní Ghiubúin
    Séamus Mac Giubúin