School: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

slat ina dhá leith go bhfágfhadh sé a chuid aige indhiaidh a bháis.
    Rug duine acu ar na slataí . Do lúb sé iad agus cas sé iad, act chinn ar iad a bhriseadh. Rug duine eile orrtha agus chuir sé ar a gluin iad act chinn air iad a bhriseadh. Rug duine eile ortha agus chuir e faoí na chois ar an talamh iad act níor fhéad se iad a bhriseadh, do chinn ar gach ceann ortha go léir iad a bhriseadh.
    Annsin rug an t-athair ar an dornán slat agus scaoil sé an gad agus bhris sé gach ceann acu ina dhá leith. "Feach" ar seisean leó annsin "is ionann sibhse agus an dornán slat sin. An fhaid a bhí an gad ar an dornán slat sin níorbh fheidir iad a bhriseadh act nuair a scaoileadh gad agus do scaradh na slata ó na cheile bhí se éasca iad a bhriseadh ins gceann is a gceann", san é an sgéal cead na agaibhse. An fhad a cuireadh
    Máire Nic Aodhagáin
    Cill Bhríde, Co. Mayo